Homenatge a Narcís Monturiol

Texto escrito en: Catalán, castellano y inglés. Narcís Monturiol a pesar de sus proezas todavía hoy es un gran desconocido a nivel internacional. Por esta razón el equipo de Pere Forest ha bautizado con el nombre […]
FavoriteLoading¡Añadir a tus favoritos!

Texto escrito en: Catalán, castellano y inglés.

Narcís Monturiol a pesar de sus proezas todavía hoy es un gran desconocido a nivel internacional. Por esta razón el equipo de Pere Forest ha bautizado con el nombre de Ictíneu III, el submarino que se está construyendo en Barcelona.

El Monument a Narcís Monturiol es troba situat a l’avinguda Diagonal a la cruïlla amb el carrer Girona de Barcelona.

El projecte va ser encarregat per la Mútua Metalúrgica de Seguros, com a homenatge a Narcís Monturiol a l’escultor Josep Maria Subirachs l’any 1963.

Consta d’un bloc de formigó de 4,20 metres d’alçada com subjecció, en un buit, a la reproducció en coure del submarí Ictineu còpia de l’original a escala desset, el formigó en les seves dues superfícies grans està treballat amb marques regulars. En un altre bloc també de pedra, figura la inscripció:
Barcelona a Narcís Monturiol, inventor del “Ictíneo”, primer submarí que va navegar submergit al port de Barcelona el 28 de juny de 1859.
The Monument is located Narcís Monturiol on Avenida Diagonal at the junction with Calle Gerona to Barcelona.

The project was commissioned by the Metallurgical Mutual Insurance Monturiol Narcís homage to the sculptor Josep Maria Subirachs in 1963.

It consists of a concrete block of 4.20 meters height and fastening, in a hollow copper reproduction in sub Ictíneo original copy of diecisite scale, concrete in its two large surfaces are worked with brands. In another block of stone, the inscription:
Barcelona to Narciso Monturiol, inventor of “Ictíneo” first submarine sailed submerged Barcelona harbor 28 June 1859.
El Monumento a Narcís Monturiol se encuentra situado en la avenida Diagonal en el cruce con la calle Gerona de Barcelona.

 El proyecto fue encargado por la Mutua Metalúrgica de Seguros, como homenaje a Narcís Monturiol al escultor Josep Maria Subirachs en el año 1963.

Consta de un bloque de hormigón de 4,20 metros de altura como sujección , en un hueco, a la reproducción en cobre del submarino Ictíneo copia del original a escala diecisite, el hormigón en sus dos superficies grandes está trabajado con marcas regulares. En otro bloque también de piedra, figura la inscripción:
 Barcelona a Narciso Monturiol, inventor del “Ictíneo”, primer submarino que navegó sumergido en el puerto de Barcelona el 28 de junio de 1859.

Video y texto 2ª parte en catalán

Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 28 de setembre de 1819 – Sant Martí de Provençals, Barcelona, 6 de setembre de 1885) va ser l’inventor de la primera nau de navegació submarina de propulsió mecànica.
Aaquest enginyer, artista i intel·lectual va néixer a Figueres, fill d’un boter. Monturiol estudià a Cervera i es llicencià en dret a Barcelona el 1845, si bé mai va exercir-ne.

La seva amistat amb Abdó Terrades el portà a afiliar-se al Partit Republicà i a simpatitzar amb les idees socialistes d’Étienne Cabet. Donà suport a la participació catalana a la comunitat utòpica “Icària” i “Nova Icària”, i hagué d’exiliar-se a França el 1848 a causa de les seves idees polítiques.

A partir del seu retorn, aprèn l’ofici d’impressor i munta una impremta on edità La madre de família (1846), El padre de familia i La Fraternidad (1847-48), que fou el primer diari comunista d’Espanya. Co-editor amb Joan Landa, de la sèrie Hombres i mujeres célebres de todos los tiempos.

La seva estada a Cadaqués, on es refugiar per fets polítics i en què es guanyava la vida com a pintor, li permeté observar la perillosa feina dels recol·lectors de corall. Això el va portar a pensar sobre la navegació submarina i quan tornà a Barcelona el setembre de 1857 organitzà la primera societat comercial a Espanya dedicada a l’exploració de la navegació submarina sota el nom de Monturiol, Font, Altadill y Cía. amb un capital de 10.000 pessetes.

El 1858 presentà el seu projecte amb una tesi titulada l’Ictini o la nau-peix. El primer viatge del seu primer submarí, l’Ictíneo I, tingué lloc el setembre de 1859 al port de Barcelona, davant de molt de públic aconseguir navegar completament sumergit durant dues hores i vint minuts [1]. Amb el capital obtingut es constituí l’empresa La Navegación Submarina amb l’objectiu de desenvolupar l’Ictíneo II. Aquest submarí amb un sistema de propulsió anaeròbica.

Altres invencions de Monturiol inclouen un procés per incrementar la velocitat de producció de paper adhesiu que aplicà quan fou nomenat director de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre de Madrid, màquina per fer cartipassos, màquina de fer cigarretes, pinsos a base de fusta de salze per a conills, procediment de fabricació de sabó en fred, soles de sabates sintètiques, cola líquida per a fusta, camises per a cilindres de motor, betum per a sabates, un velògraf aparell destinat a l’obtenció de còpies d’un original escrit o dibuixat, projecte d’un tranvia per a Tarragona, receptor giratori de vapor…

Es va llicenciar en Dret, fou caixista d’impremta, caixer de banc i diputat per Manresa a les Corts espanyoles en la primera República espanyola.

Comentarios de Facebook

Sobre Anabel J. Climent

Educadora de preescolar Pionera proyecto : "Centros de estimulación temprana"" (1990). Puericultora Diplomada. Especialista en Neonatología. Monitora de Lleure infantil i juvenil.